Azerbaidjanul se așteaptă să producă volume semnificative de gaze în Marea Caspică până în 2028

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 11-11-2023 01:45

Azerbaidjanul se așteaptă să producă volume semnificative de gaze naturale din Marea Caspică până în 2028, a declarat ministrul adjunct al Energiei, Samir Valiyev, informează trend.az.

După cum a raportat Trend vineri, ministrul adjunct al Energiei al țării, Samir Veliyev, a spus acest lucru în timp ce a vorbit la a VI-a Conferință Internațională a Gazului din România.

El a menționat că gazele naturale vor fi produse din zăcăminte care sunt deja în curs de dezvoltare, inclusiv Umid, Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli, precum și zăcământul Absheron.

În același timp, Veliyev a remarcat că programul de energie verde al Azerbaidjanului și pașii luați în direcția obținerii eficienței energetice vor elibera, de asemenea, unele volume de gaze naturale pentru a crește exporturile.

„Până la sfârșitul anului 2027, este planificată punerea în funcțiune a centralelor eoliene și solare cu o capacitate totală de 1.862 de megawați, care vor elibera peste 1 miliard de metri cubi de gaz”, a explicat viceministrul.

De menționat că producția de gaze în Azerbaidjan în trimestrul al treilea al anului 2023 s-a ridicat la 12 miliarde de metri cubi față de 10,98 miliarde de metri cubi pentru aceeași perioadă din 2022, înregistrând o creștere de 9,4%.

În al treilea trimestru al anului 2023, exporturile de gaze naturale s-au ridicat la 5,8 miliarde de metri cubi, în creștere cu 12,9% față de aceeași perioadă din 2022.

În al treilea trimestru al anului 2022, țara a exportat 5,2 miliarde de metri cubi de gaz.