Varșovia și Kiev continuă 'războiul' - Discuţiile între Ucraina şi transportatorii polonezi au eşuat

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 13-11-2023 22:11
Actualizat: 13-11-2023 23:06

Varșovia și Kiev continuă 'războiul' - Discuţiile între Ucraina şi transportatorii polonezi au eşuat

Discuţiile între partea ucraineană şi transportatorii polonezi care blochează de o săptămână principale trei puncte de trecere a frontierei dintre cele două ţări nu au dus la un acord, au anunţat luni transportatorii polonezi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceştia denunţă o "concurenţă neloială" din partea companiilor ucrainene, estimând că liberalizarea regulilor europene a dus la o creştere netă a numărului de concurenţi ucraineni în sector, afectând puternic veniturile lor.

Traficul rutier între cele două ţări a fost blocat aproape în totalitate de această mişcare de protest

"Nu am ajuns la un acord. Ucrainenii nu ţin cont de revendicările noastre", a declarat Rafal Makler, unul dintre liderii mişcării de protest poloneze, pe platforma X (fosta Twitter), la finalul discuţiilor cu reprezentanţii guvernelor polonez şi ucrainean.

Companiile de transport poloneze cer revenirea la sistemul de permis european pentru transportatorii ucraineni, care fusese suprimat la o zi după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Ele critică de asemenea sistemul electronic de înregistrare la cozile de aşteptare pentru a părăsi Ucraina, odată livrările încheiate, şi care generează lungi cozi de aşteptare de partea ucraineană.

Potrivit lui Mekler, această aşteptare poate dura şi 11-12 zile.

Vămile poloneze au anunţat luni că, de partea poloneză a frontierei, circa 1.300 de camioane erau blocate la punctul de trecere de la Dorohusk şi 500 la cel de la Hrebenne.