Trei persoane reținute în cazul politicianului catalan împușcat în față, la Madrid

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 21-11-2023 16:16

Trei persoane au fost reținute în cazul politicianului catalan împușcat în față, la Madrid, în urmă cu 12 zile.

Unul dintre suspecți a fost reținut în orașul portuar Malaga, în sudul țării, iar ceilalți doi în Granada, a declarat pentru Reuters o sursă din poliție. Doi dintre ei sunt bărbați spanioli, iar cel de-al treilea reținut este o femeie britanică, potrivit mediafax.

Alejo Vidal-Quadras a fost împușcat în față pe un trotuar din cartierul de lux Salamanca, în centrul Madridului, la 9 noiembrie, de către un bărbat aflat pe motocicletă.

Politicianul conservator, în vârstă de 78 de ani, a supraviețuit atacului, glonțul trecându-i prin maxilar. El se află încă în spital, în recuperare după o dublă fractură a maxilarului, a anunțat marți spitalul, dar face "progrese bune".

Vidal-Quadras este fostul șef al Partidului Popular (PP) de centru-dreapta din Catalonia și unul dintre fondatorii partidului de extremă dreapta Vox din Spania. El a fost vicepreședinte al Parlamentului European între 2009 și 2014.

Grupul de opoziție iranian cu sediul la Paris, Comitetul Consiliului Național al Rezistenței Iranului, l-a descris ca fiind un aliat de nădejde și a dat vina pe guvernul iranian pentru atac.

Poliția nu a confirmat o astfel de teorie, iar un purtător de cuvânt al Ambasadei Iranului la Madrid a refuzat să comenteze.

În octombrie 2022, Vidal-Quadras a fost inclus pe o listă de sancțiuni iraniene, ca răspune la unele sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în urma morții tinerei iraniano-kurde de 22 de ani Mahsa Amini. Sancțiunile iraniene au inclus o interdicție de viză și de intrare pentru Vidal-Quadras și confiscarea oricărei proprietăți în Iran.