Aeroportul din Damasc a fost din funcţiune de către armata israeliană: atac aerian cu rachete din direcţia Golanului sirian ocupat

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 27-11-2023 06:46

Aeroportul din Damasc a fost din nou ţinta unor atacuri aeriene israeliene, care l-au scos din funcţiune duminică, la câteva ore după ce zborurile au fost reluate în urma unui atac similar de luna trecută, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP, citat de Agerpres.

"Forţele aeriene israeliene au efectuat o nouă lovitură duminică după-amiază, vizând aeroportul internaţional Damasc (...), scoţându-l din nou din funcţiune", a raportat OSDO.

Raidul a vizat pistele, potrivit OSDO, care a raportat şi zgomote de explozii provenind din direcţia unui aeroport militar din Mazze, într-un alt sector al capitalei. Un ofiţer şi alţi doi membri ai personalului au fost răniţi în lovitura care a vizat "o bază a forţelor de apărare aeriană din zona Mazze", a declarat OSDO mai târziu.

Locul de unde au acționat israelienii

O sursă militară a precizat, într-o declaraţie reprodusă de agenţia oficială de ştiri Sana, că în jurul orei 16:50 (13:50 GMT), "inamicul sionist a efectuat un atac aerian cu rachete din direcţia Golanului sirian ocupat". Raidul a vizat "Aeroportul Internaţional Damasc şi anumite puncte din regiunea Damasc", scoţând aeroportul din funcţiune şi provocând "pierderi materiale", potrivit agenţiei. Apărarea antiaeriană a "distrus cea mai mare parte" din rachete, se adaugă în comunicat.

Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene în Siria de la începutul războiului civil din această ţară, în 2011, vizând poziţii ale armatei siriene şi ale grupurilor afiliate Iranului, precum Hezbollah-ul libanez.

Aceste lovituri s-au înmulţit după începerea războiului între Israel şi Hamas, pe 7 octombrie.

Israelul comentează rar loviturile sale asupra Siriei, dar spune că prin aceste atacuri vrea să împiedice Iranul să îşi consolideze poziţia la graniţele sale.