Până și Ucraina a recuperat comorile de la ruși, în timp ce România încă așteaptă după tezaur

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 28-11-2023 07:25

O colecţie istorică de comori antice a fost returnată Ucrainei, după o dispută de aproape 10 ani cu Rusia privind proprietatea acesteia, anunţă Kievul, potrivit BBC. În același timp, România așteaptă de zeci de ani restituirea tezaurului ”păstrat” la Moscova, informează News.ro.

Comorile ucrainene conțin 565 de obiecte - inclusiv bijuterii şi sculpturi scitice şi sarmatice - au revenit din Olanda.

Colecţia, în mare parte din muzeele din Crimeea, a fost împrumutată la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam când Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014.

Atât Ucraina, cât şi Rusia au revendicat obiectele, însă instanţele olandeze au susţinut Kievul. Într-o declaraţie de luni, Muzeul Naţional de Istorie a Ucrainei din Kiev a precizat:

"După aproape 10 ani de audieri în instanţă, artefactele din patru muzee din Crimeea care au fost prezentate în cadrul expoziţiei "Crimeea: Aurul şi secretele Mării Negre' din Amsterdam s-au întors în Ucraina". Acesta a adăugat că colecţia, care include săbii de bronz, coifuri de aur şi pietre preţioase, va fi păstrată în muzeu până la "de-ocuparea Crimeii". Serviciul de securitate ucrainean SBU a postat luni o înregistrare video în care se vede un camion cu artefactele care cântăreşte 2.694 kg şi care se îndreaptă spre Kiev pentru a fi identificat.