Generalul Daniel Petrescu, fostul șef al Statului Major al Apărării, a fost distins de Patriarhul Daniel cu Ordinul 'Maica Domnului Rugătoarea'

Autor: Alexandru Popescu
Publicat: 01-12-2023 20:43

Generalul Daniel Petrescu, fostul șef al Statului Major al Apărării, a fost distins de Patriarhul Daniel cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” (lat. Oranta) pentru mireni. Distincția i-a fost înmânată la data de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, de Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță, după ceremonia de predare a comenzii structurii de forțe a Armatei României.

În cadrul ceremoniei de predare a comenzii, fostul șef al Statului Major al Apărării a fost decorat și de Președintele României cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer, scrie basilica.ro.

În cadrul ceremoniei, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a descris provocările cu care Armata României s-a confruntat în timpul mandatului generalului Daniel Petrescu – printre acestea, pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina.

„Nu cred că poate fi identificată în ultimele trei decenii o perioadă mai plină de provocări de securitate, mai densă în acţiuni, mai complicată, dar şi mai plină de realizări pentru structura de forţe ale Armatei României din ultimii patru ani”, a spus ministrul.

Generalul Daniel Petrescu a menționat, în alocuțiunea din cadrul ceremoniei de joi, că statutul de șef al Statului Major al Apărării este „cea mai onorantă funcție pe care un general o poate avea în cariera sa”.

Noul șef al Statului Major al Apărării este generalul-locotenent Gheorghiță Vlad.

Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)” a fost instituit în Anul omagial 2022, dedicat rugăciunii în viața creștinului, și se acordă pentru „activitatea deosebită în apărarea și slujirea dreptei credințe, precum și în promovarea valorilor liturgice creștine”.