Locuitorii încep să revină la casele lor după un cutremur soldat cu un deces în Filipine

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 03-12-2023 10:14

Locuitorilor filipinezi evacuaţi în cursul nopţii li s-a permis să revină la casele lor duminică, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit sudul ţării şi a ucis cel puţin o persoană, autorităţile raportând daune minore la unele infrastructuri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cutremurul, produs sâmbătă noaptea, a zguduit zone din provinciile filipineze Surigao Del Sur şi Davao Oriental, conducând la evacuări din regiunile costiere şi la emiterea unor alerte de tsunami în această ţară şi în Japonia.

O femeie care fugea împreună cu familia ei pentru a se adăposti, în oraşul Tagum din provincia Davao del Norte, şi-a pierdut viaţa după prăbuşirea unui zid, a declarat un reprezentant al autorităţilor pentru gestionarea dezastrelor, Mon Cabonilas.

"Pericolul de tsunami asociat cu acest cutremur a trecut în Filipine, în mare măsură", a indicat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) într-un comunicat, atrăgând însă atenţia locuitorilor din comunităţile ameninţate să respecte instrucţiunile autorităţilor locale.

În oraşul costier Carrascal din Surigao del Sur, toate persoanele evacuate au revenit la casele lor, a declarat Antonio, un reprezentant al agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, pentru postul de radio DWPM. "Suntem pregătiţi în cazul în care este nevoie să evacuăm din nou", a adăugat el.

Peste 600 de replici au fost înregistrate în urma seismului, iar Phivolcs a făcut apel la prudenţă în contextul în care locuitorii şi-au reluat activităţile obişnuite.

Garda de Coastă din Filipine şi-a activat toate ambarcaţiunile şi aeronavele pentru posibile misiuni de intervenţie.

"Am început să ne întoarcem la casele noastre duminică devreme, deşi încă tremurăm din cauza replicilor", a declarat duminică dimineaţă Julita Bicap, în vârstă de 51 de ani, angajată la recepţia hotelului GLC Suites din oraşul Bislig situat pe litoral, după ce furnizarea energiei electrice a fost restabilită, în jurul orei locale 05:00 (21:00 GMT).

"Sunt replici chiar şi în acest moment. Aseară am fost la centrul de evacuare, împreună cu cei doi oaspeţi străini ai mei. Unul dintre ei s-a întors deja la hotel", a declarat Bicap pentru Reuters, adăugând că a observat o mică crăpătură în peretele din faţă al hotelului.

Autorităţile au raportat pagube minore la locuinţe, în timp ce agenţia de aviaţie a raportat crăpături minore în faţada unor aeroporturi regionale.

Cea mai puternică replică a avut magnitudinea 6,5, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Staţia Hinatuan-Bislig Bay a Philvolc a înregistrat valuri de până la 0,64 metri.

Insula Hachijojima din Japonia, situată la aproximativ 290 de kilometri sud de Tokyo, a înregistrat valuri de 40 de centimetri, a indicat Agenţia de Meteorologie din Japonia.

Sistemul de atenţionare pentru tsunami din Statele Unite a avertizat iniţial cu privire la riscul de valuri de până la 3 metri.

Seismele se produc frecvent în Filipine, arhipelag situat pe "Cercul de Foc" al Pacificului, o zonă cu activitate seismică şi vulcanică intensă, care se întinde din Japonia până în bazinul Pacificului, trecând prin Asia de Sud-Est.