Muzeul de Istorie Naturală de la Iași va fi inaugurat pe 24 ianuarie

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 05-12-2023 11:18

Muzeul de Istorie Naturală de la Iași va fi inaugurat la 24 ianuarie, a anunțat primarul Mihai Chirica cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României, relatează Rador Radio România.

Clădirea, situată pe bulevardul Independenței, a fost consolidată în totalitate. Lucrările de restaurare s-au ridicat la aproape 3 milioane de euro. Muzeul a fost înființat în 1834 și este primul muzeu din Principatele Române. Clădirea găzduiește și o sală cu caracter istoric, respectiv încăperea unde la 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor, eveniment care a declanșat Unirea Principatelor Române. Tot de Ziua Națională a României, Mihai Chirica a anunțat că în fața Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc va fi construit un monument dedicat domnitorului Grigore Ghica.

În aceea biserică, la data de 2 octombrie 1849, a urcat pe tronul Moldovei ultimul domnitor, Grigore Ghica vodă. El a introdus învățământul în limba română, a construit 63 de școli și a înființat două facultăți în cadrul Academiei Mihăilene, a introdus telegraful și a desființat dijma. Mihai Chirica: ”Cred că e un moment frumos pentru că 24 ianuarie are o conotație specială pentru noi ieșenii, pentru noi moldovenii. Acolo a fost ales Alexandru Ioan Cuza domnitor și cred că este un moment reparatoriu. Dar aș mai aminti un lucru care a trecut neobservat și pentru noi este deosebit de important. Ultimul domnitor al Moldovei înaintea Unirii Principatelor Române a fost Domnitorul Ghica. Domnitorul Ghica, din păcate, după Unirea Principatelor Române a fost nevoit să părăsească Principatele Unite și a murit, să spunem, într-un exil în afara granițelor țării, fiind înmormântat în Paris. Familia Ghica, familia moștenitoare ne-a trimis o scrisoare prin care ar dori să-l readucă pe Domitorul Ghica acolo unde el a fost uns domn, adică în Iași și în preajma bisericii în care el a fost uns domn, adică Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, motiv pentru care împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei am luat decizia de a face acest lucru. Anul viitor în programul de investiții va trebui să facem un concurs de soluții prin care să fie construit un monument funerar dedicat Domitorului Ghica.”