Decizie istorică pregătită în cabinetele Kremlinului: Putin vrea să declare Marea Azov drept 'mare interioară' a Rusiei

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 06-12-2023 08:21
Actualizat: 06-12-2023 08:11

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a primit spre aprobare un proiect de lege privind stabilirea statutului Mării Azov ca „mare internă” a Rusiei, potrivit EFE, scrie Agerpres.

"În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice", a declarat pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti Mihail Şeremet, deputat în camera inferioară din partea Crimeii (anexate).

Comisia de profil din Dumă a aprobat deja acest proiect de lege, a indicat deputatul rus, afirmând că "vom face tot posibilul pentru a aproba acest proiect de lege până la sfârşitul anului", a mai spus el.

Aceasta va însemna "un triumf al dreptăţii istorice", a declarat el, adăugând că, astfel, "Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov".

De facto, Marea Azov, împărţită anterior de Rusia şi Ucraina, a devenit o mare internă a Federaţiei Ruse în urma anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) în septembrie 2022.

O dorință rusă mai veche

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat acordul cu Ucraina privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a strâmtorii Kerci, după aprobarea unui proiect de lege corespunzător de către ambele camere ale parlamentului federal rus - Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei (camera superioară).

În cadrul contraofensivei din vară, Kievul a încercat fără succes să taie coridorul terestru între teritoriul rusesc şi Crimeea şi pentru a deschide o ieşire la Marea Azov.

Tratatul bilateral care stabilea că atât Rusia cât şi Ucraina au dreptul de a folosi Marea Azov a devenit nefuncțional după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Rusia a construit un pod rutier peste Strâmtoarea Kerci și ambele ţări au reclamat întârzieri ale transportului maritim şi hărţuiri.