Republica Moldova și România vor semna Memorandumul privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 07-12-2023 04:50

Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna, pe 11 decembrie, un Memorandum de înțelegere privind implementarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, comunică MOLDPRES. Semnarea acestuia a fost autorizată în ședința de guvern de astăzi, informează moldpres.md.

Cu referire la sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea majorării capacității de transport a gazelor naturale și extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unui gazoduct - centura Chișinăului. Ministerul Energiei a menționat că obiectivul ar putea fi atins până la sfârșitul anului 2031.

În ceea ce privește energia electrică, Memorandumul prevede LEA 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației electrice de 400 kV Suceava și a stației 400 kV Bălți, proiectul LEA 400 kV de interconectare între Strășeni și o centrală electrică de pe teritoriul României, construită de CNTEE Transelectrica SA, precum și dezvoltarea liniei electrice de interconectare 110kV Huși-Cioara existentă.

Compania Moldelectrica se va integra in piata de echilibrare administrată de CNTEE Transelectrica SA.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a menționat că "avansarea proiectelor investiționale stabilite în Memorandum va spori gradul de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României și va contribui la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional".