Ce părere au palestinienii despre atacul Hamas asupra Israelului (sondaj)

Autor: George Traicu
Publicat: 14-12-2023 17:19

Aproape trei din patru palestinieni cred că atacul din 7 octombrie al grupării Hamas asupra Israelului a fost corect. Războiul care a urmat a crescut sprijinul pentru gruparea islamistă atât în Gaza, cât și în Cisiordania, potrivit unui sondaj realizat de un institut palestinian, citat de Reuters.

Cercetarea a fost realizată de Centrul Palestinian de Studiu și Cercetare a Politicilor (PCPSR).

72% dintre respondenți au declarat că au considerat că decizia Hamas de a lansa atacul transfrontalier în sudul Israelului a fost „corectă”, în timp ce 22% au spus că este „incorectă”. Ceilalți s-au declarat indeciși sau nu au raspuns.

PCPSR a mai constatat că, în comparație cu sondajele făcute înainte de război, sprijinul pentru Hamas a crescut în Gaza și s-a triplat în Cisiordania.

52% dintre palestinienii din Gaza și 85% dintre respondenții din Cisiordania și-au exprimat satisfacția față de rolul Hamas în război. Doar 11% dintre palestinieni și-au exprimat satisfacția față de măsurile luate de președintelele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Hamas, care a jurat distrugerea Israelului, a condus Gaza de la despărțirea de Autoritatea Palestiniană (AP) în 2007. AP exercită o guvernare limitată în Cisiordania.