Scene de groază - Rusia a bombardat mai multe orașe din Ucraina: S-a emis alertă la nivel național

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 29-12-2023 09:26

Rusia a lansat vineri dimineaţă o serie vastă de bombardamente asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv din vestul ţării şi asupra capitalei Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii. O alertă aeriană la nivelul întregului teritoriu ucrainean a fost lansată în jurul orei locale 7:00, relatează Le Monde, citat de News.ro.

Atacurile au vizat capitala Kiev, precum şi oraşele Harkov (nord-est), Liov (vest) şi Odesa (sud). Autorităţile au raportat, de asemenea, explozii în Dnipro, unde, potrivit armatei ucrainene, "rachete ghidate" au fost lansate de bombardiere ruseşti Tu95MS.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că "sistemul de apărare antiaeriană funcţionează activ".

Trei persoane au fost rănite într-un atac la Konotop, în regiunea Sumî, unde un bloc de locuinţe a fost lovit, potrivit administraţiei militare locale.

La Odesa, un bloc de locuinţe a fost, de asemenea, avariat în urma unei lovituri din timpul nopţii, dar incendiul care a rezultat a fost rapid pus sub control, a declarat primarul oraşului, Hennadi Truhanov.

Oraşul Harkov a fost vizat de cel puţin zece lovituri, atacurile venind în două valuri, dar până în prezent nu au fost raportate victime, potrivit şefului administraţiei militare a regiunii, Oleh Sînehubov. Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a declarat că loviturile au fost efectuate cu rachete S-300 şi X-22 şi că acestea au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru transportul public.

În Liov, oraş din vestul ţării mai puţin vizat, primarul Andri Sadovi a raportat două lovituri în cadrul unui atac efectuat de un total de zece drone Shahed în regiune. Oficialul s-a referit la "un incendiu într-o instalaţie crucială", fără a da alte detalii.

Joi, loviturile ruseşti au ucis trei persoane şi au rănit alte nouă în două sate din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale.