Antony Blinken aprobă vânzarea de proiectile de artilerie către Israel, trecând din nou peste examinarea Congresului

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 30-12-2023 03:01

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aprobat vânzarea către Israel a obuzelor de artilerie de 155 mm şi a echipamentelor aferente fără ca această decizie să mai fie examinată de Congres, a anunţat vineri Pentagonul, informează Reuters, citat de news.ro.

Blinken a stabilit că există o situaţie de urgenţă care necesită vânzarea imediată către Israel, renunţând astfel la cerinţele de a primi aviz din partea Congresului, potrivit Pentagonului.

Vânzarea are loc în contextul în care Israelul îşi intensifică ofensiva în Fâşia Gaza. Statele Unite au făcut presiuni asupra Israelului pentru a reduce la minimum victimele civile din Gaza şi i-au cerut acestuia să-şi reducă operaţiunile în următoarele săptămâni.

Pentagonul a declarat că Israelul a cerut ca focoasele, amorsa şi încărcăturile să fie incluse într-o cerere anterioară pentru obuze de 155 mm. Valoarea totală estimată a comenzii este de 147,5 milioane de dolari.

Este a doua oară în această lună când administraţia Biden „sare” peste examinarea de către Congres a unei vânzări de arme către Israel. La 9 decembrie, administraţia a folosit autoritatea de urgenţă pentru a permite vânzarea a aproximativ 14.000 de obuze de tanc către Israel.