O nouă problemă lovește în Fâșia Gaza și ar putea avea efecte în toată lumea

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 30-12-2023 16:41

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat vineri profunda îngrijorare în legătură cu ameninţarea în creştere pe care o reprezintă bolile infecţioase în Fâşia Gaza, după declanşarea ofensivei israeliene ca răspuns la atacul întreprins pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, informează sâmbătă AFP, informează Agerpres.

"În timp ce oamenii continuă să fie strămutaţi masiv în sudul Fâşiei Gaza, cu unele familii obligate să se mute de mai multe ori şi multe adăpostindu-se în unităţi sanitare supraaglomerate, colegii mei din OMS şi cu mine rămânem foarte îngrijoraţi de ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă bolile infecţioase", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua socială X (fosta Twitter).

"De la mijlocul lui octombrie până la mijlocul lui decembrie, persoanele care se află în adăposturi au continuat să se îmbolnăvească", a subliniat directorul OMS.

180.000 de oameni au infecții respiratorii

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că aproape 180.000 de persoane din Fâşia Gaza suferă de infecţii ale căilor respiratorii superioare, în timp ce au fost înregistrate 136.400 de cazuri de diaree, dintre care jumătate la copii sub cinci ani.

Directorul OMS a adăugat că în Fâşia Gaza au fost înregistrate 55.400 de cazuri de păduchi şi scabie, 5.330 de cazuri de varicelă şi 42.700 de cazuri de erupţii cutanate, dintre care 4.722 de impetigo (bube dulci).

După atacul din 7 octombrie asupra teritoriului israelian, în care 1.140 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, Israelul a jurat să distrugă Hamas, bombardând Fâşia Gaza, declanşând un asediu asupra ei şi desfăşurând din 27 octombrie o operaţiune terestră.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a informat vineri că de la începutul bombardamentelor israeliene s-au înregistrat 21.507 de morţi şi 55.915 răniţi.