G7 intră la rupere peste Israel: Se poartă negocieri la sânge pentru încheierea fulger a războiului cu Hamas

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 08-01-2024 20:46
Actualizat: 08-01-2024 22:09

Marile puteri din cadrul G7 lucrează cu Israelul pentru a obține un sfârșit „rapid” al războiului din Gaza și pentru a reduce victimele civile, a declarat luni ministrul italian de Externe Antonio Tajani. Potrivit unei declarații a Ministerului de Externe, Tajani a avut convorbiri telefonice cu secretarul britanic de Externe David Cameron și ministrul francez de externe Catherine Colonna.

Tajani a sugerat „forme comune de presiune, la nivelul G7, asupra părților implicate în conflict pentru a atinge anumite obiective”.

„Țările G7 lucrează cu guvernul israelian pentru a găsi o cale rapidă de ieșire din faza militară”, a declarat Tajani, atunci când Italia își începe președinția de un an a Grupului celor Șapte mari puteri industrializate.

Un „obiectiv absolut” este „limitarea imediată a numărului victimelor civile palestiniene”, iar al doilea este acela de „a face presiuni asupra guvernului israelian pentru a pune capăt operațiunilor militare” din Gaza, se arată în comunicatul citat de Reuters. Diplomația italiană militează pentru negocierea soluției „dificile, dar inevitabile” cu două state.