Sonda Chang'e-5 descoperă materiale de sticlă în mostrele de regolit prelevate de pe Lună

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 09-01-2024 17:00

Experţii chinezi au descoperit diverse materiale de sticlă în solul selenar adus pe Pământ de misiunea Chang'e-5 şi au efectuat cercetări sistematice asupra acestora, conform Institutului de Fizică din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, transmite agenţia Xinhua.

Cercetătorii de la Institutului de Fizică au efectuat, cu ajutorul microscoapelor electronice de scanare şi de transmisie, o analiză exhaustivă asupra morfologiei, compoziţiei şi microstructurii substanţelor de sticlă găsite în probele de pulbere obţinute din regolitul lunar, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au descoperit diverse materiale de sticlă cu origini diferite din punct de vedere fizic - călire, depunere de vapori şi deteriorare prin iradiere - şi au construit un catalog pe baza acestor informaţii.

De asemenea, cercetătorii au descoperit în premieră fibre de sticlă formate în mod natural pe suprafaţa Lunii, ceea ce indică faptul că există posibilitatea ca solul selenar să poată fi utilizat pentru prelucrarea şi producţia materialelor de construcţie din sticlă.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific National Science Review.

Sonda Chang'e-5 a revenit pe Pământ la 17 decembrie 2020, după ce a prelevat în total 1.731 de grame de mostre de pe suprafaţa Lunii, în principal roci şi sol.