Trupele ruse ar putea crea o 'zonă-tampon' de 15 kilometri în Harkov

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 10-01-2024 10:11

Conducerea armatei ruse ia în calcul o operațiune ofensivă la scară largă în regiunea ucraineană Harkov pentru a ocupa un teritoriu semnificativ și a crea o „zonă-tampon” de 15 kilometri care să apere mai bine regiunea Belgorod, susține Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmytro Peskov, a declarat marți că trupele ruse vor face tot posibilul pentru a preveni bombardarea regiunii Belgorod.

Surse ruse spun că e posibil ca trupele ruse să creeze o „zonă tampon” de până la 15 kilometri adâncime în regiunea Harkov, pentru a împinge rachetele și artileria ucraineană departe de granița cu regiunea Belgorod.

Ultranaționaliștii ruși au cerut în mod constant o operațiune similară în vara lui 2023, pe fondul nemulțumirii larg răspândite față de raidurile transfrontaliere ale forțelor pro-ucrainene în regiunea Belgorod.

ISW consideră că o incursiune rusă de 15 kilometri adâncime și câteva sute de kilometri lățime ar fi o operațiune la scară largă care ar necesita o grupare de forțe mult mai mare și cu resurse mult mai bune decât cele mobilizate în prezent.

Momentan armata rusă este capabilă să desfășoare doar operațiuni tactice în regiunea Harkov.