Germania decide să reia livrările de arme către Arabia Saudită

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 10-01-2024 16:33

Germania va relua livrările de arme către Arabia Saudită cu rachete IRIS-T. Livrările au fost interzise în 2018, după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit Reuters

Germania a aprobat livrarea a 150 de rachete aer-aer IRIS-T Arabiei Saudite, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului. Germania reia astfel exporturile de arme către regat, interzise după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit mediafax.

Acordul a fost autorizat de Consiliul Federal de Securitate al Germaniei în decembrie, potrivit unui document al ministerului Economiei analizat de Reuters.

Rachetele IRIS-T, fabricate de producătorul german de arme Diehl, sunt trase de avioanele Eurofighter ale Arabiei Saudite.

Lotul care urmează să fie livrat va reînnoi stocurile saudite epuizate în ultimii ani, susține o sursă din domeniul securității. Numeroase rachete au fost folosite recent pentru a doborî dronele trase din Yemenul de membrii Houthi.

În decembrie, oficialii germani au condamnat ferm atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie și au mulțumit Riadului pentru că a ajutat la apărarea vapoarelor din zonă.