Negocieri ascunse pe axa SUA - Iran în criza Houthi! Biden: 'Le-am trimis un mesaj privat liderilor de la Teheran!'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 13-01-2024 19:56

Negocieri ascunse pe axa SUA - Iran în criza Houthi! Biden: 'Le-am trimis un mesaj privat liderilor de la Teheran!'

Președintele american Joe Biden a dezvăluit că a trimis un mesaj privat liderilor din Iran după ultimele lovituri asupra țintelor Houthi din Yemen. Americanii sunt „încrezători că suntem bine pregătiți”, a spus Biden, potrivit Sky News, relatează Mediafax.

Context

Rebelii Houthi fac parte dintr-o alianță regională apropiată Iranului, care mai include Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban. Ei dețin controlul asupra unor zone întinse din Yemen, inclusiv asupra capitalei Sanaa. Rebelii au atacat numeroase nave comerciale din Marea Roșie despre care ei susțin că aveau legături cu Israel.

Avioane de război, nave și submarine americane și britanice au lansat joi rachete împotriva unor ținte din Yemen controlate de gruparea. Americanii au efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă un nou atac împotriva forțelor Houthi din Yemen.

Atacurile au provocat îngrijorări legate de extinderea conflictului din Gaza. În replică, președintele american Joe Biden a declarat că Iranul nu dorește un război cu SUA. De asemenea, el a dezvăluit că a trimis un mesaj privat autorităților iraniene în care și-a exprimat încrederea în forțele americane.