Contre diplomatice între Israel și Turcia din cauza unui mesaj transmis de un fotbalist

Autor: Alice Draghici
Publicat: 15-01-2024 12:49

Un mesaj transmis de un fotbalist israelian care joacă în campionatul turcesc a stârnit contre diplomatice între Israel și Turcia, potrivit Sky News.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a acuzat Turcia că acționează ca „brațul executiv al Hamas”, după ce un fotbalist israelian care joacă în campionatul turcesc a fost reținut de autorități.

„Când pământul s-a cutremurat în Turcia în urmă cu mai puțin de un an, Israelul a fost prima țară care s-a ridicat și a oferit ajutorul care a salvat viețile multor cetățeni turci.

Reținerea scandaloasă a fotbalistului Shagiv Yehezkel este o expresie a ipocriziei și ingratitudinii. În acțiunile sale, Turcia servește ca braț executiv al Hamas”, a spus Gallant, făcând referire la cutremurul care a devastat Turcia și Siria anul trecut.

Turcia și președintele Tayyip Erdogan s-au opus vehement Israelului după începutul conflictului din Gaza. În plus, Erdogan a refuzat să numească Hamas organizație teroristă și a acuzat guvernul lui Benjamin Netanyahu de crime de război.

Fotbalistul Sagiv Jehezkel de la Antalyaspor a fost reținut pentru interogatoriu după ce și-a manifestat solidaritatea cu oamenii ținuți ostatici de Hamas în Gaza.

Jucătorul le-a spus polițiștilor că a cerut doar încetarea războiului, atunci când a afișat un bandaj pe încheietura mâinii cu cuvintele „100 de zile 7.10”, cu referire la atacurile din 7 octombrie.

Se pare că Jehezkel a fost eliberat, dar ar putea fi deportat în Israel, susțin surse din Turcia.

Fotbalistul israelian a fost suspendat și de Antalyaspor, clubul său din Turcia. Duminică, el a înscris pentru echipa sa în partida din Superliga Turciei cu Trabzonspor și apoi a arătat mesajul de pe mână. Jucătorul în vârstă de 28 de ani a acționat împotriva „valorilor naționale”, a declarat clubul Antalyaspor pe site-ul său oficial.