Noul guvern de la Varșovia schimbă macazul: Polonia, gata să ajute din nou Ucraina

Autor: George Traicu
Publicat: 18-01-2024 03:20
Actualizat: 18-01-2024 07:47

Noul guvern al Poloniei analizează modul în care poate produce mai multă muniție și echipament militar în timp ce lucrează la un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat miercuri, la Davos, ministrul de Externe de la Varșovia, Radoslaw Sikorski, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Polonia a fost apropiată Kievului în războiul purtat de Rusia în Ucraina, dar relațiile au fost afectate de o dispută privind importurile de cereale și de blocarea unor puncte de trecere a frontierei de către camionagiii polonezi care cereau ca Uniunea Europeană să restabilească un sistem de permise pentru transportatorii ucraineni.

Sikorski și-a arătat însă intenția de a restabili legăturile pe baze mai solide prin vizita în Ucraina luna trecută, la scurt timp după numirea sa în noul guvern cu orientare occidentală, guvern care a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Kiev.

"Privim cu alți ochi toate problemele legate de Ucraina", a declarat Sikorski.

Deși Varșovia a oferit Kievului ajutor militar și financiar de la invazia Rusiei, guvernul anterior, condus de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), a declarat anul trecut că efectuează doar livrările de arme convenite anterior către Ucraina.