India dă semne că ar putea relaxa restricțiile privind investițiile din China

Autor: Alice Draghici
Publicat: 18-01-2024 11:41

India ar putea atenua controlul sporit asupra investițiilor chineze dacă situația de la granița dintre cele două țări rămâne pașnică, a declarat un oficial indian de rang înalt. Este primul semn că restricțiile vechi de patru ani ar putea fi ridicate.

Tensiunile de la graniță dintre cele două țări s-au atenuat, ceea ce ar putea duce la îmbunătățirea legăturilor în materie de investiții, a declarat Rajesh Kumar Singh, înalt funcționar în domeniul politicii industriale, la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

În 2020, India a înăsprit controlul asupra investițiilor din partea companiilor cu sediul în țările cu care se învecinează, adăugând un nivel de verificare și de autorizații de securitate. Măsura a fost considerată drept represalii pentru o ciocnire între trupele chineze și indiene la frontiera lor disputată de 3.800 de kilometri din Himalaya, care a ucis cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi.

Restricțiile au perturbat investiții de miliarde de dolari între cele mai populate două țări din lume

Normele de investiții "s-ar putea schimba odată ce relația noastră cu această țară se va stabiliza, deoarece cred că problemele de frontieră pe care le-am avut au trecut", a declarat Singh.

"De asemenea, pe partea de investiții, dacă lucrurile merg bine, sunt sigur că putem relua afacerile normale", a mai spus el, fără să ofere însă un termen pentru o posibilă relaxare a măsurilor.