Cutremur puternic cu magnitudinea de 7,1 produs la graniţa dintre Kîrgîzstan și China: au fost raportate victime și case prăbușite

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 23-01-2024 05:51

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 grade pe scara Richter a lovit marți regiunea de frontieră dintre Kîrgîzstan și regiunea Xinjiang din China, fiind raportate victime și case prăbușite, a anunțat presa de stat chineză, citată de Rador Radio România.

Cutremurul s-a produs la ora locală 2:09 a.m. (1809 GMT), potrivit Administrației seismice din China, lovind comitatul Wushi din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, o zonă muntoasă de frontieră.

Până la ora locală 4 a.m. (2000 GMT) s-au produs 14 replici cu magnitudinea de 3,0 sau mai mare în apropierea epicentrului, iar cea mai mare replică a fost de 5,3, la aproximativ 17 km de epicentru, potrivit Xinhua News. Departamentul de căi ferate din Xinjiang a întrerupt imediat operațiunile și se pare că 27 de trenuri au fost afectate de cutremur, potrivit Xinhua.

Activarea serviciilor de răspuns de urgență

Administrația chineză pentru cutremure a declarat că a activat imediat serviciile de răspuns de urgență, împreună cu Biroul Cartierului General de Ajutorare în caz de Cutremur și ministerul chinez pentru managementul situațiilor de urgență, care a declarat că mai multe departamente şi-au coordonat eforturile de ajutorare, furnizând corturi de bumbac, haine, plăpumi, saltele, paturi pliante și sobe de încălzire, a precizat agenţia Xinhua.

În Kazahstanul vecin, ministerul kazah pentru situații de urgență a anunțat că cel mai recent cutremur a avut o magnitudine de 6,7 grade pe scara Richter.

În cel mai mare oraș din Kazahstan, Almaty, locuitorii au fugit din casele lor și s-au adunat afară în ciuda vremii reci, unii îmbrăcați doar în pijamale și papuci. Nu au fost raportate pagube. Seismele şi replicile lui au fost resimțite și în Uzbekistan.