Fost șef al Curții Constituționale a Republicii Moldova afirmă că participarea țării la exercițiile NATO contravine constituției

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 23-01-2024 08:35

Fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, consideră că viitoarea participare a militarilor moldoveni la exercițiile NATO contravine legii fundamentale a țării, care prevede statutul de neutralitate permanentă.

"Republica Moldova a participat la diferite tipuri de operațiuni de menținere a păcii. Dar nu și la exerciții militare, care acum sunt planificate să se desfășoare în luna februarie pe teritoriul Republicii Moldova. În acest caz, conducerea Republicii Moldova încalcă Constituția, permițând desfăşurarea pe teritoriul republicii a unor exerciții atât de mari cu participarea a peste 30 de țări NATO" - a declarat Pulbere la postul moldovenesc de televiziune ITV preluat de stiripesurse.md

Acesta a subliniat că consecințele renunţării autorităților moldovene la politica de neutralitate ar putea fi imprevizibile pentru țară, având în vedere conflictul militar dintre Rusia și Ucraina.

"Ne-am poziţionat de mult timp de partea unei părți a conflictului, iar consecințele pot fi imprevizibile. În viitor, putem deveni o țintă pentru o escaladare suplimentară în jurul acestui conflict" - a subliniat Pulbere.

Anterior, Radio Europa Liberă a anunţat că Republica Moldova este singura țară, care nu este membru sau candidat la aderarea la NATO, care va participa la cele mai mari exerciții militare ale Alianței Nord-Atlantice de după Războiul Rece "Steadfast Defender 24".

Acestea vor avea loc din ianuarie până la sfârșitul lunii mai a acestui an, cu participarea a 31 de țări NATO, precum și a Suediei. În comunicat se subliniază că Republica Moldova, ca țară neutră care nu a participat până acum la niciun fel de manevre militare NATO, se va alătura exercițiului în calitate de ţară gazdă la mijlocul lunii februarie.

Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor moldoveni se opun intrării țării în Alianța Nord-Atlantică. Un sondaj comandat de Institutul pentru Politică și Reformă Europeană a arătat că 60% dintre respondenți sunt împotriva renunţării la neutralitate.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat la apropierea faţă de NATO, subliniind necesitatea "ruperii stereotipurilor despre alianță", care, potrivit acesteia, sunt "rezultatul manipulării și dezinformării rusești". Iar premierul Dorin Recean a cerut lansarea unei campanii despre beneficiile aderării țării la NATO pentru populația republicii.