O carte pe zi: 'Apa lacului nu e niciodată dulce' de Giulia Caminito

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 23-01-2024 16:12

„Cu profunzime și prospețime, cu brutalitate și tandrețe deopotrivă, Giulia Caminito scrutează societatea și expune cele mai adânci cicatrici ale sărăciei și umilinței“-Il Foglio.

Romanul a fost tradus în 22 de țări și a câștigat, în 2021, premiile Campiello și Strega Off și a fost finalist la Premiul Strega, potrivit mediafax.

Scriu editorii: „În Italia anilor 2000, pe fundalul unei societăți care scoate repede și vizibil la iveală disparitățile sociale, adolescenta Gaia trăiește într-o căutare agresivă a oricărei forme de echilibru, găsindu-și adesea refugiul lângă lacul Bracciano, care înghite totul – oameni, statui, visuri. Dominată și supravegheată de o mamă acaparatoare, Antonia, care s-a sacrificat pentru a-și menține familia în siguranță și pe linia de plutire, Gaia își caută vocea și-și revendică independența. Scenariul sărăciei naște violențe nebănuite, Gaia însăși având în ea o mânie înăbușită care, atunci când izbucnește, frizează până și crima. Violența – la început măruntă, luând chipul răutăților copilăriei, apoi, pe măsură ce Gaia crește, tot mai puternică și mai crudă – devine singura cale de evadare dintr-o lume care nu-i acordă fetei nici o șansă. Dinapoia agresivității fruste, a precipitării vieții, reflectate excepțional în scrisul Giuliei Caminito, se întrevăd fărâme de umanitate: nevoia de iubire, loialitatea, adevărul”.

„Giulia Caminito dă viață unui roman ancorat în realitate, dar în același timp străbătut de o radicală neliniște, care face din scrisul ei, distilat și precis, colţuros și poetic, ultimul bastion în fața fantasmelor amenințătoare. Lacul este o oglindă magică: în adâncuri, alături de ieslea de Crăciun, vedem cufundată și tinerețea, în nesfârșita ei luptă cu nefericirea. E cu neputință să nu fim captivați de acest roman de o eleganță și o maturitate ieșite din comun” - La Stampa.

Născută în 1988, Giula Caminito a studiat filozofia politică, trăiește la Roma și lucrează în industria editorială. Romanul de față a apărut în 2021.

Giulia Caminito – Apa lacului nu e niciodată dulce. Traducere din limba italiană și note de Oana Sălișteanu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 291 pag.