Ucraina aplică principiul 'Și mâna greblă se făcu': Kievul vrea ca următoarele reguli de migrație ale UE să încurajeze întoarcerile

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 25-01-2024 13:09
Actualizat: 25-01-2024 11:13

Ucraina vrea ca următoarele reguli de migrație UE să încurajeze întoarcerile. Oficialii din UE vor discuta joi noul sistem de protecție pentru 4 milioane de ucraineni din Europa, iar Kievul poartă discuții cu oficialii UE cu privire la viitoarele reguli de migrație ale blocului pentru a încerca să se asigure că mai mulți cetățeni ucraineni se întorc acasă anul viitor și să susțină economia, în timp ce efortul de război pune o presiune masivă asupra resurselor, au declarat doi diplomați europeni familiarizați cu conversațiile pentru POLITICO.

Căutând un cadru care să încurajeze oamenii să se întoarcă, ucrainenii poartă discuții preliminare pentru a stabili cum vor arăta regulile UE după martie 2025, în special dacă UE se angajează să sprijine refugiații atâta timp cât războiul va dura.

În decembrie, șefii armatei ucrainene i-au spus președintelui Volodimir Zelenski că armata trebuie să mobilizeze 500.000 de bărbați pe fondul unei contraofensive de vară eșuate. Conform legii marțiale, bărbații ucraineni între 18 și 60 de ani nu au voie să călătorească în afara țării, dar 18% dintre refugiații ucraineni din Europa sunt bărbați între 18 și 65 de ani, potrivit cifrelor Eurostat.

Consilierul biroului prezidențial al lui Zelensky, Serhiy Leshchenko, a spus într-un interviu acordat unui ziar elvețian sâmbătă: „Cred că țările gazdă ar trebui să înceteze să sprijine refugiații, astfel încât să se poată întoarce acasă”.

Context

La câteva săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, milioane de refugiați ucraineni au fugit în UE în temeiul unei directive generale de protecție temporară acordată tuturor ucrainenilor. Aceasta a fost o măsură excepțională concepută pentru un aflux în masă de oameni care nu se pot întoarce acasă.

În noiembrie 2023, 4,2 milioane de persoane din bloc beneficiau de directivă, care se aplică până în martie 2025.