Oamenii de afaceri s-au săturat doar să dea la stat: IMM-urile cer subvenții, programe de ajutor și modificări legislative

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 26-01-2024 21:22
Actualizat: 26-01-2024 22:41

Antreprenorii au nevoie de un pachet de susţinere a mediului de afaceri care să cuprindă diverse programe precum subvenţionarea motorinei pentru transportatori, susţinerea fermierilor afectaţi de războiul din Ucraina şi lansarea finanţărilor naţionale pentru IMM-uri, a afirmat preşedintele Consiliul Naţional al IMM din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

Potrivit unui comunicat de presă, la prima şedinţă a Biroului Permanent al CNIPMMR din 2024, au fost invitaţi Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, alături de Robert-Marius Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului României.

"Salut colaborarea pe care o avem cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi doresc să subliniez câteva aspecte importante pentru mediul de afaceri. La începutul lunii viitoare vom prezenta o analiză de impact asupra măsurilor fiscale şi de digitalizare la o lună de la intrarea în vigoare a acestora. De asemenea, antreprenorii au nevoie de un pachet de susţinere a mediului de afaceri care să cuprindă diverse programe precum subvenţionarea motorinei pentru transportatori, susţinerea fermierilor afectaţi de războiul din Ucraina şi lansarea finanţărilor naţionale pentru IMM-uri. Nu în ultimul rând, subliniez necesitatea modificării legii privind drepturile de autor în sensul simplificării şi clarificării modului în care diversele organisme de colectare a drepturilor de autor interacţionează cu antreprenorii.", a declarat Florin Jianu.

Membrii Biroului Permanent şi preşedinţii structurilor teritoriale şi sectoriale au abordat cele mai importante probleme care impactează activitatea IMM-urilor în momentul de faţă, printre care s-au regăsit: nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor, legislaţia neadaptată realităţii în domeniul situaţiilor de urgenţă şi programele de susţinere a antreprenoriatului.

Promisiunile ministrului economiei

În cadrul intervenţiei sale, ministrul Radu Oprea a punctat următoarele: identificarea a două domenii în care astăzi schemele de ajutor de stat sunt în dinamică: Investalim şi Construct Plus. Astfel, se va pune accent pe industria de construcţii şi industria alimenatară în vederea dezvoltării acestor sectoare la nivelul economiei Romaniei.

Totodată, el a făcut referire şi la continuarea programului de sprijin pentru IMM-uri creat împreună cu CNIPMMR, Start up Nation, un program care a funcţionat şi care a avut rezultate notabile; la relansarea programului Femeia Antreprenor care facilitează mobilitatea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora; adoptarea unor noi scheme de ajutor de stat în industria prelucrătoare, unde există un buget de 150 mil euro, dar şi pe partea de limitare a carbonului.

Potrivit sursei citate, CNIPMMR îşi exprimă susţinerea pentru continuarea şi dezvoltarea dialogului cu reprezentanţii sectorului public în vederea sprijinirii antreprenorilor cu privire la îmbunătăţirea situaţiei economice actuale.