Fermierii francezi, 'palmă' pentru Macron: Protest cu tractoarele pe plajă în stațiunea în care președintele are o casă (VIDEO)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 26-01-2024 23:52
Actualizat: 26-01-2024 23:53

Câteva zeci de agricultori s-au adunat în Le Touquet-Paris-Plage (Pas-de-Calais) la începutul după-amiezii de vineri. A fost o adunare extrem de simbolică în orașul în care președintele Macron are o a doua casă.

În timp ce agricultorii continuă să se mobilizeze în toată regiunea Nord-Pas-de-Calais, câteva zeci de fermieri și aproximativ o sută de tractoare au sosit vineri după-amiază devreme în Le Touquet-Paris-Plage. O acțiune mai degrabă simbolică în orașul în care președintele Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, dețin o a doua casă.

Fermierii au sosit în două convoaie din comunele Saint-Josse și Etaples pentru a se întâlni pe digul de la mare înainte de a coborî pe plajă.

Deputatul Philippe Fait din Pas-de-Calais, senatorul Jean-François Rapin din Pas-de-Calais și primarul din Le Touquet, Daniel Fasquelle, s-au alăturat manifestanților pe nisip. O delegație de agricultori a reușit să discute cu ei.

În cele din urmă, acești aleși și reprezentanți ai FDSEA du Pas-de-Calais și ai Jeunes agriculteurs (Tinerii agricultori) s-au deplasat în primăria din Le Touquet pentru un schimb de opinii calm: "Suntem încântați să primim această manifestație a agricultorilor", a declarat Daniel Fasquelle.

Liderul celui mai mare sindicat agricol din Franța avertizează că protestele fermierilor vor continua

Liderul celui mai mare sindicat agricol din Franța, FNSEA, a declarat că face apel la membrii săi să continue mișcarea de protest, chiar dacă guvernul anunțase în cursul zilei de astăzi planuri de îmbunătățire a condițiilor de viață și de muncă ale fermierilor. „Am decis să ne continuăm demersul”, a declarat vineri liderul FNSEA, Arnaud Rousseau, la postul de televiziune francez TF1.

Vineri, guvernul francez a renunțat la planurile de a reduce treptat subvențiile de stat pentru motorina agricolă, în timp ce fermierii furioși au înconjurat Parisul și amenințau că vor mărşălui spre capitală cu tractoarele. Cu toate acestea, Rousseau a spus că declaraţiile premierului Gabriel Attal „nu au răspuns la toate întrebările noastre” și „nu au potolit” furia multor fermieri.