Trei partide de opoziție din Republica Moldova au anunțat crearea unui bloc politic

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 28-01-2024 22:25

Trei partide de opoziție din Republica Moldova au anunțat crearea unui bloc politic care va propune un candidat unic la alegerile prezidențiale, scrie astăzi mass-media moldovenească.

Este vorba de Partidul Schimbărilor, Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Platforma Pentru demnitate și adevăr (DA), care anterior a fost partenera partidului aflat la guvernare, Partidului Acțiune și Solidaritate (PDS), în blocul ACUM, dar care s-a arătat dezamăgită de această alianță politică din cauza acțiunilor autoritare ale președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care este liderul tacit al PDS.

Hotărârea a fost luată la ședința comună a birourilor politice ale celor trei partide de opoziție. Partidul Schimbărilor, LOC și DA au hotărât, de asemenea, să participe la alegerile parlamentare sub formula de bloc.

În declarația comună a forțelor politice se remarcă faptul că hotărîrea de a-și uni eforturile este legată de "insuficienta eficiență a actualului guvern în asigurarea pentru cetățeni a unui nivel de trai demn, de lipsa unor rezultate în reforma justiției, lipsa vreunui progres în lupta împotriva corupției. De asemenea, este legată de acapararea politică a procesului obiectiv de integrare europeană, toleranța le grupurile oligarhice în interiorul guvernului, lipsa unor rezultate palpabile în actul de guvernare".