Moment tensionat pe scena politică mondială: S-a confirmat oficial prima vizită a lui Putin într-o țară NATO, după invazia din Ucraina

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 04-02-2024 21:41
Actualizat: 04-02-2024 21:43

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a confirmat duminică seară o vizită iminentă a preşedintelui rus Vladimir Putin, fără a preciza data, relatează AFP și Agerpres.

"Vizita dlui Putin era prevăzută. Ea ar fi trebuit să se producă mai devreme. Această vizită va da ocazia de a aborda numeroase chestiuni", a declarat ministrul pentru postul public TRT Haber.

Media au evocat data de 12 februarie, dar preşedinţia turcă, contactată în mai multe rânduri de AFP, a refuzat să confirme această dată sau să precizeze alta la care Recep Tayyip Erdogan urmează să-l primească pe omologul său rus.

Turcia, care va fi prima ţară NATO pe care o va vizita Putin după începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, a aprobat luna trecută, după 20 de luni, intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

"Preşedinţii noştri se întâlnesc cu regularitate", a reamintit Fidan.

Turcia a menține relațiile cu Rusia

Ultima lor întâlnire a avut loc în septembrie 2023 la Soci, în reşedinţa de vacanţă a lui Putin, dar de atunci cei doi conducători au discutat frecvent la telefon.

Erdogan a reuşit de la începutul războiului să menţină relaţii atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia.

Turcia ajută în special Moscova să ocolească sancţiunile occidentale, cărora nu li s-a alăturat, continuându-şi schimburile comerciale cu Rusia.

"Multe chestiuni se vor discuta", a estimat Fidan, care a menţionat energia, situaţia din Fâşia Gaza, "coridorul cerealelor" în Marea Neagră, care permitea exportul în siguranţă a produselor agricole ucrainene şi căruia Moscova i-a pus capăt după un an, în vara lui 2023.

Siria se va afla de asemenea pe ordinea de zi, a mai spus ministrul turc. Deşi se înţeleg în numeroase dosare internaţionale, Moscova şi Ankara au păreri diferite când vine vorba despre prezenţa combatanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi a aliaţilor lor în nord-estul Siriei.

În 2019, un acord între Moscova şi Ankara a pus capăt unei ofensive turce cu promisiunea creării unei "zone de securitate" de 30 km pentru a proteja Turcia de atacurile care ar putea veni de pe teritoriul sirian. Turcia reproşează Rusiei că nu respectă aceste acorduri.