Tensiunile escaladează! Ambasadorul Rusiei în Franţa, convocat de urgență la Ministerul de Externe francez

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 05-02-2024 09:11

Ambasadorul Rusiei în Franţa va fi convocat luni la Ministerul de Externe francez după uciderea a doi lucrători umanitari francezi în urma unei lovituri ruse săptămâna trecută în Ucraina, a anunţat o sursă diplomatică franceză, relatează AFP şi Reuters, scrie AGERPRES.

Parisul "va denunţa şi dezinformarea care vizează Franţa", a adăugat aceeaşi sursă, la câteva zile după ce Ministerul Apărării a identificat o "manevră coordonată a Rusiei" pentru a difuza informaţii false ce vizează Franţa.

Doi lucrători umanitari francezi au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi într-un atac rus cu dronă în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, pe 1 februarie, incident descris de ministrul de externe francez Stephane Sejourne drept un act de "barbarie".

"Franţa va reitera condamnarea atacurilor ruse", a spus sursa diplomatică.

Relaţiile franco-ruse s-au deteriorat şi mai mult în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Parisul a anunţat o creştere a sprijinului pentru Ucraina, promiţând că va trimite Kievului mai multe rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Parisul a acuzat, de asemenea, Moscova că răspândeşte cu regularitate informaţii false despre Franţa. La sfârşitul lunii ianuarie, Franţa a respins ideea că ar avea mercenari care operează în Ucraina, la o zi după ce parlamentarii ruşi au adoptat o rezoluţie care condamna "mercenarii" francezi din Ucraina.

Franţa l-a acuzat totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin că a transmis informaţii false, după ce liderul de la Kremlin a sugerat că rachetele care au doborât un avion rusesc care transporta prizonieri de război ucraineni ar fi putut proveni dintr-un sistem francez de apărare aeriană.