Ceai de tei, card gol! O nouă țeapă, care folosește imaginea lui Mugur Isărescu, face ravagii în România

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 05-02-2024 22:03
Actualizat: 06-02-2024 08:18

Pe mai multe platforme și rețele de socializare au apărut, în ultima perioadă, postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, prin care oamenii sunt îndemnați să facă investiții financiare, avertizează, luni, BNR.

Potrivit unui comunicat al Băncii naționale a României, videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

Reprezentanții BNR arată că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții.

„Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană”, se arată într-un comunicat al BNR.

Reprezentanții Băncii Naționale îi sfătuiesc pe cei care au dat curs unor astfel de anunțuri false să raporteze imediat aceste situații autorităților competente.