Alexandru Rogobete (Ministerul Sănătății): Sistemul de sănătate din România va fi transformat total, inclusiv prin digitalizare

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 06-02-2024 12:50

Secretarul de stat, Alexandru Rogobete anunță aprobarea unui program de investiții în valoare de 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din PNRR, pentru transformarea digitală a Ministerului Sănătății  alături de digitalizarea unor instituții cheie din sistemul sanitar

Direcțiile de Sănătate Publică, Serviciile de Ambulanță Județene, Agenția Națională a Medicamentului, Institutul Național de Hematologie și Institutele de Medicină Legală vor fi digitalizate, conform liste de proiecte aprobate astăzi de minister. Cea mai consistentă finanțare este alocată pentru transformarea digitală a Ministerul Sănătății (140 de milioane de lei). Lista completă a cererilor aprobate poate fi consultată aici.

”Urmărim atingerea unor obiective strategice, pe care le-am elaborat împreună cu experți din cadrul OMS care au trecut prin procese similare de transformare digitală a sistemelor publice de sănătate. Acum suntem în etapa de construcție a arhitecturii sistemului, dar noi urmărim să dezvoltăm un sistem complet inter-operabil cu sistemul european de sănătate, inclusiv prin dezvoltare de registre unice, prin dezvoltarea tele-medicinei. În următoarea perioadă sistemul de sănătate din România va fi transformat total, inclusiv prin digitalizare”, a punctat Alexandru Rogobete, secretarul de stat responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate.

Ministerul Sănătății a aprobat 94 de cereri de finanțare depuse pentru digitalizarea instituțiilor din sănătate, inclusiv pentru digitalizarea proprie a ministerului, în valoare totală de peste 440 milioane lei. Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Relansare și Reziliență, se arată într-un comunicat de presă transmis de minister.