0,25% din PIB pentru Ucraina. `Mișcarea care ar putea asigura victoria armatei ucrainene`

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 10-02-2024 05:20
Actualizat: 10-02-2024 19:19

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, susţine că forţa militară a țărilor care fac parte din coaliția care susține Kievul este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei, iar dacă aceste țări alocă pentru Ucraina cel puțin 0,25% din PIB-ul naţional, acest lucru va crea un punct de cotitură în război și va asigura victoria armatei ucrainene.

Potrivit Ukrinform, Kallas a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul austriac Karl Nehammer, joi, la Viena.

"Forţa militară a coaliției care sprijină Ucraina este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei. Uitaţi-vă doar la bugetele noastre de apărare. Deci, dacă toate acele țări care susțin Ucraina sunt cu adevărat angajate și sprijină acordarea către Ucraina a 0,25% din PIB, acest demers va crea cu adevărat un punct de cotitură. La urma urmei, aceasta este contribuția necesară pentru a câștiga acest război" - a subliniat Kallas.

Premierul Estoniei a mai declarat că "este timpul să facem următorii pași în chestiunea utilizării activelor rusești înghețate pentru restabilirea Ucrainei".

Estonia deja lucrează deja la o lege

Kaja Kallas a adăugat că guvernul său a înregistrat deja în ţară un proiect de lege în acest sens, care permite o astfel de utilizare a activelor rusești. "Sper că acest lucru va inspira şi alte state membre UE să întreprindă acțiuni similare" - a remarcat Kallas.

Premierul de la Tallinn a mai subliniat importanța realizării unor investiții mai mari în apărare de către țările europene. "Trebuie să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra. Slăbiciunea provoacă agresorul" - a afirmat Kaja Kallas, adăugând că "Estonia crede în victoria Ucrainei, dar, pentru a o obține, trebuie să sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar".

Ukrinform aminteşte că, anterior, ministrul apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a declarat că UE își va îndeplini rapid angajamentele și va furniza Ucrainei un milion sau chiar mai multe obuze de artilerie.