Casa Alba îl torpilează pe Donald Trump pentru comentariile 'îngrozitoare și dezaxate': 'Promovează un haos dement'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 11-02-2024 10:44
Actualizat: 11-02-2024 10:46

Casa Albă l-a acuzat pe Donald Trump că a făcut comentarii îngrozitoare şi dezaxate despre neprotejarea membrilor NATO împotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei, scrie BBC.

Un purtător de cuvânt a afirmat că declaraţiile lui Donald Trump pun în pericol securitatea americană şi globală. Donald Trump reamintea perioada în care el a fost preşedinte, în timpul unei demonstraţii electorale în Carolina de Sud.

El a afirmat că le-a spus membrilor NATO că cei care nu îşi plătesc contribuţia pentru apărare nu vor fi ajutaţi de Statele Unite în cazul unui atac din partea Rusiei. Mai degrabă, a spus el susţinătorilor care ovaţionau, ar încuraja Moscova să facă "ce naiba vrea".

Secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Andrew Bates, a afirmat că favoritul pentru nominalizarea drept candidat prezidenţial promovează un haos dement.

Trump a descris în mod incorect cum funcţionează finanţarea NATO

De mai mulţi ani, Trump a descris în mod incorect cum funcţionează finanţarea NATO. NATO are o ţintă care fiecare ţară membră să cheltuile minimum 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, iar cele mai multe ţări nu îndeplinesc această ţintă. Însă cifra reprezintă o linie directoare şi nu o obligaţie şi nici nu generează ”facturi”; ţările membre nu au eşuat în a plăti partea lor din bugetul comun al NATO pentru funcţionarea organizaţiei.

Ca preşedinte, Trump a ameninţat, în privat, de mai multe ori, că retrage Statele Unite din NATO, potrivit New York Times. Trump a descris NATO ca ”învechită” şi s-a situat pe aceeaşi linie cu preşedintele rus Vladimir Putin, care vrea să slăbească alianţa. Trump l-a lăudat de multe ori pe Putin şi chiar a mers până acolo încât să îi ţină partea liderului rus în defavoarea comunităţii de informaţii din SUA în ceea ce priveşte interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.