Investigație mamut în Rusia: avioane și elicoptere vândute în străinătate ar fi ajuns pe mâna ucrainenilor (presă)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 13-02-2024 00:06

Oficiali ai agenției de stat de aviație civilă a Rusiei, Rosaviatsia, au fost acuzați de anularea înregistrării aeronavelor care au fost utilizate ulterior de armata ucraineană, a informat luni ziarul cu surse la Kremlin Izvestia, citând surse ale forțelor de ordine și ale Ministerului Transporturilor din Rusia.

O inspecție efectuată de Ministerul Transporturilor din iulie a arătat că 59 de avioane și elicoptere au fost scoase ilegal din registrul aeronavelor civile din Rusia în perioada martie 2022 și iunie 2023, potrivit publicației. Izvestia a spus că 36 dintre aeronave au fost vândute în străinătate, dintre care opt au ajuns în țări considerate „neprietenoase” de Moscova. Mai interesant e că trei elicoptere de transport Mi-8 ar fi fost folosite de Ucraina în apărarea în curs de apărare împotriva forțelor ruse, potrivit uneia dintre sursele publicației, în timp ce un avion de transport Il-76 făcuse livrări de marfă.

FSB face verificări

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) are acuzații penale împotriva a trei oficiali din Rosaviatia.

Prima acuzație de neglijență implică o pedeapsă maximă de trei luni de închisoare, în timp ce a doua acuzație de abuz de putere se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.

Ofițerii de poliție și agenții FSB ar fi percheziționat sediul din Moscova din Rosaviatsia pe 7 februarie, oamenii legii confiscând documente aparținând șefului inspecției pentru siguranța zborului Kristina Byvalina, fostului ei adjunct Anna Zhiltsova și șefului adjunct al înmatriculării aeronavelor civile Pyotr Kozyrev. Nu a fost clar clar dacă oficialii au fost luați în arest.

Efect

Sursele Izvestia au susținut că scandalul de anulare a înmatriculării aeronavelor a dus la demiterea fostului șef al Rosaviației, Alexander Neradko, în septembrie. Neradko a lucrat la agenție timp de 14 ani și ar putea fi urmărit penal.

Rosaviatsia, Ministerul Transporturilor, FSB și Ministerul de Interne nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Izvestiei.