Guvernul a lansat Codul studentului: se produce o revoluție în sistemul universitar

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 14-02-2024 23:08

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind Codul drepturilor și obligațiilor studentului, care are mai multe elemente de noutate.

Proiectul prevede că fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.

Codul drepturilor și obligațiilor studentului are o reglementare a drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.

Nu pot avea mai mult de 8 ore pe zi

De asemenea, potrivit documentului, studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.

Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat, potrivit proiectului de ordin.

O altă noutate ar fi aceea că un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.

Codul mai prevede că studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.

Totodată, regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.

Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.