Descoperire incredibilă în Marea Nordului: până și cercetătorii au rămas șocați când au realizat peste ce au dat

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 18-02-2024 14:16

Analiza genetică a unui maxilar uman descoperit în Marea Nordului clarifică soarta unui proeminent luptător olandez din rezistenţa antinazistă ce a dispărut în urmă cu peste 80 de ani, transmite sâmbătă DPA. Unul dintre medicii care au efectuat analizele susține că ”am avut un șoc”, atunci când întreaga echipă a realizat ale cui sunt rămășițele, informează Agerpres.

Conform poliţiei olandeze, identificarea a fost posibilă prin compararea materialului ADN extras din maxilarul găsit de pescari în largul coastei de nord a Ţărilor de Jos în 2003, cu material genetic prelevat de la descendenţii luptătorului pentru libertate.

Povestea incredibilă a lui Ernst Moltzer

Conform analizelor, rămăşiţele îi aparţin lui Ernst Moltzer, care, în calitate de vicepreşedinte al companiei de băuturi Bols în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a refuzat solicitările de livrări ale ocupanţilor nazişti şi a fost destituit.

Moltzer s-a alăturat rezistenţei şi a încercat să traverseze marea spre Anglia într-o barcă cu vâsle, alături de alţi doi camarazi, în noiembrie 1941.

Moltzer, care a participat la Olimpiada din 1936 de la Munchen ca marinar în cursa de iahturi, nu a ajuns la destinaţie. Maxilarul său a fost descoperit la 6 kilometri în largul coastelor olandeze.

Rămăşiţele luptătorului pentru libertate au fost înhumate sâmbătă, la Cimitirul Naţional de Onoare din Apeldoorn, conform autorităţilor olandeze.