Premierul bulgar Denkov avertizează:Europa trebuie să înveţe lecţiile războiului din Ucraina

Autor: Alecsandru Ionescu
Publicat: 19-02-2024 17:04

Într-un interviu acordat pentru New York Times, premierul bulgar Nikolai Denkov a argumentat că europenii trebuie să tragă trei învăţăminte din cascada de necazuri legate de războiul din Ucraina.

Denkov i-a vorbit jurnalistului Steven Erlanger la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit Agerpres.

Războiul din Ucraina nu este doar despre zonele gri între Europa şi Rusia, a argumentat Denkov, ci şi despre faptul "dacă lumea democratică pe care noi o preţuim poate fi învinsă, iar acum acest lucru este înţeles bine în Europa", a citat publicaţia.

În al doilea rând, naţiunile europene şi-au dat seama că trebuie să-şi combine forţele în eforturile militare, nu doar în cele economice, pentru a-şi construi propria capacitate de descurajare, a spus el.

În al treilea rând, ele trebuie să separe nevoile urgente de muniţii şi apărare antiaeriană ale Ucrainei de obiectivele strategice pe termen lung.

"Însă, dată fiind retorica imperialistă a liderilor Rusiei, termen lung în acest caz înseamnă între trei şi cinci ani, maximum zece - este cu adevărat urgent", a spus Denkov.

Articolul îi citează de asemenea pe ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pe premierul eston Kaja Kallas şi pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.