Forțele ruse din Avdiivka ar avea nevoie de pauză operațională(ISW)

Autor: George Traicu
Publicat: 20-02-2024 07:21
Actualizat: 20-02-2024 07:53

Operațiunile ofensive rusești de la Avdiivka vor necesita probabil o „pauză operațională” după retragerea trupelor ucrainene din orașul din prima linie, a scris Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul lor din 19 februarie.

Forțele ucrainene s-au retras de la Avdiivka din regiunea Donețk pe 17 februarie, pe fondul penuriei de muniții și a eforturilor intense ale Rusiei de a captura micul oraș industrial.

Analiștii ISW au remarcat că operațiunile ofensive ale Rusiei, inclusiv bombardamentele și aviația, „au încetinit dramatic” după retragere.

„Forțele ruse vor trebui probabil să efectueze o pauză operațională înainte de a relua operațiunile ofensive semnificative în direcția Avdiivka sau vor trebui să transfere întăriri suplimentare din alte sectoare ale frontului”, au spus analiștii.

Rusia are rezervele necesare pentru a-și întări trupele în Avdiivka, dar ISW a spus că „nu există niciun indiciu” că astfel de forțe ar fi transferate în zonă în acest moment.

ISW a mai raportat că rămâne neclar „cum vor alege forțele ruse să-și aloce forța de muncă dislocată în prezent în zona Avdiivka”.

Sechestrarea Avdiivka reprezintă primul câștig major pe câmpul de luptă al Rusiei în câteva luni. Orașul a venit la un preț mare pentru Moscova, costând zeci de mii de vieți de soldați și cantități uriașe de echipament militar.

Orașul, care avea o populație înainte de război de aproximativ 32.000 de locuitori, se află în mare parte în ruine după ani de lupte grele. Ar putea avea o valoare strategică mai mare pentru mașina de propagandă a președintelui rus Vladimir Putin înaintea alegerilor din martie 2024 decât armata rusă.

ISW a avertizat pe 17 februarie că Rusia și-ar putea replica tacticile de succes de la Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul continuă să întârzie asistența militară.