Cercetătorii au documentat cea mai lungă călătorie a unui lup pe teritoriul Europei, din Germania în Catalonia

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 20-02-2024 15:14

Oamenii de ştiinţă au localizat excremente ale unui lup cenuşiu născut în Germania, care a traversat trei ţări pentru a ajunge în nord-estul Spaniei, efectuând astfel cea mai lungă călătorie documentată vreodată a unui exemplar din această specie, a precizat luni Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB), potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Exemplarul mascul, denumit GW1909m, a călătorit cel puţin 1.240 de kilometri de la locul lui de naştere - lângă oraşul Nordhorn, Saxonia Inferioară -, străbătând apoi Franţa înainte de a se stabili în apropierea unui sat din Pirineii Catalani, unde a fost detectat ultima dată, în februarie 2023.

Anterior, cea mai lungă călătorie înregistrată a fost efectuată de un lup care a parcurs 1.092 de kilometri, pe un traseu din Norvegia până în Finlanda.

UAB a precizat că GW1909m este un ''exemplu al plasticităţii comportamentale şi al capacităţii fizice'' a lupilor, subliniind că animalul a trecut prin peisaje care abundă în aşezări umane de mari dimensiuni.

Ce arată excrementele de lup

Laboratoare de genetică moleculară din Germania, Franţa şi Catalonia au analizat în colaborare excrementele de lup - care conţineau o trăsătură genetică descoperită la haitele din Europa Centrală - pentru a identifica cu precizie îndelungata călătorie.

În Spania, excrementele au fost găsite cu ajutorul unor câini dresaţi, care i-au ajutat pe silvicultori să monitorizeze populaţiile de lupi.

Cercetătorii sunt de părere că dispersarea pe distanţe lungi este esenţială pentru conectarea populaţiilor de lupi aflate la distanţă, prevenind astfel izolarea genetică şi consangvinizarea.

Numărul în creştere al lupilor pe teritoriul Europei a dus la conflicte cu comunităţile locale de fermieri şi vânători în ceea ce priveşte măsurile de prevenire a atacurilor asupra vitelor. În acest context, Comisia Europeană a fost determinată să revizuiască statutul de conservare ''strict protejat'' al lupilor.