Rusia, acuzată de criza prețurilor cerelalelor: Europa este inundată de cereale rusești și acest lucru creează probleme uriașe

Autor: George Traicu
Publicat: 26-02-2024 06:14
Actualizat: 26-02-2024 07:47

Un primar din Polonia acuză Rusia de criza prețurilor cerealelor din Europa, criză care a generat proteste uriașe din partea fermierilor.

"Europa este inundată de cereale rusești și acest lucru creează probleme uriașe. Aproape 15% din cerealele livrate în prezent către UE provin din Rusia". - Wojciech Staniszewski, primarul orașului Brzostek, Polonia.

Putin folosește prețul cerealelor ca armă pentru a destabiliza politica internă a aliaților ucraineni din UE. Până acum, se pare că terorismul alimentar funcționează.

Putin folosește în mod deliberat chestiuni foarte sensibile din UE pentru a crea discordie și tensiuni. Dacă vede că are succes, va împinge mai departe.

 

Filiera turcă

În haosul geopolitic creat de războiul Rusiei, Turcia a devenit nu doar exportator de energie, ci şi de grâu. Iar producătorii turci de făină şi-au propus pentru anul acesta exporturi record, după alt record anul trecut, anunță Ziarul Financiar, relatează Mediafax.

După ce Rusia a anunţat că inter­zice până în iunie exporturile de grâu durum, ingredientul principal al pastelor făinoase, pentru a-şi proteja securitatea alimentară, Turcia a şocat pieţele vânzând la export, prin licitaţie, 150.000 de tone de grâu de acest tip. A făcut-o la începutul acestei luni, spun traderii, şi s-a transformat astfel din impor­tator de cereale în exportator. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, dar durum produce puţin.