Conflictul din Gaza continuă: Yahya Sinwar, dat dispărut de egipteni - Șanse slabe pentru un armistițiu înaintea Ramadanului

Autor: George Traicu
Publicat: 04-03-2024 11:07

Un oficial al Hamas, fără nume, spune pentru Wall Street Journal că, deși există un progres lent în ceea ce privește un acord pentru un acord temporar de încetare a focului și ostatici, pare puțin probabil ca acesta să fie ajuns înainte de Ramadan și, în schimb, s-ar putea realiza în primul weekend sărbătorii musulmane.

Raportul mai spune că oficialii egipteni și qatarezi spun că nu a existat niciun contact cu liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, de cel puțin o săptămână.

Raportul a venit la o zi după ce Israelul nu a trimis o echipă de negocieri la Cairo după ce a primit un răspuns nesatisfăcător din partea Hamas cu privire la cel mai recent cadru pentru un acord pentru ostatici încheiat la Paris weekendul trecut.

Organizația teroristă din Gaza a refuzat să răspundă cererii Ierusalimului de a furniza o listă de ostatici vii și de a bloca câți prizonieri palestinieni trebuie să elibereze Israelul pentru fiecare ostatic eliberat, a declarat un oficial israelian.

Oficiali nenumiți citați de Channel 12, Ynet și alții au spus că Ierusalimul suspectează că Sinwar nu are intenția de a ajunge la un acord în zilele următoare și speră să intensifice violența în timpul Ramadanului, care este așteptat să înceapă pe 10 martie.

Într-un astfel de scenariu, Israelul se tem de o escaladare nu doar de-a lungul granițelor sale cu Gaza și Liban, ci și în Cisiordania, unde tensiunile sunt mari, precum și în Ierusalim, unde ciocnirile asupra Muntelui Templului și accesul la Sfânta site-ul sunt larg așteptate.