Viktor Orban se întâlneşte cu Donald Trump în Florida pe 8 martie

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 04-03-2024 15:27

Premierul conservator ungar Viktor Orban se va întâlni vineri în Florida cu fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, faţă de care şi-a manifestat din nou sprijinul pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie, relatează luni agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Viktor Orban, care l-a descris pe Trump drept un "mare lider", consideră că alegerile prezidenţiale americane şi cele europarlamentare vor fi cruciale, iar conservatorii din Europa şi SUA trebuie să lupte împreună pentru a "recuceri" instituţiile de la Washington şi Bruxelles dominate în prezent de liberalii care, potrivit premierului ungar, ameninţă civilizaţia occidentală.

Ungaria a găzduit în ultimii ani două reuniuni ale Conferinţei Politice a Acţiunii Conservatoare (CPAC) şi urmează să găzduiască încă una luna viitoare.

La conferinţa CPAC de anul trecut, Viktor Orban a denunţat "virusul ideologiei woke" răspândit de "liberalii occidentali" şi care atacă naţiunile. "Toţi suntem sub atac, în SUA şi de asemenea în UE. Este vorba despre o armă biologică dezvoltată în laboratoarele progresiste care atacă naţiunile. Este un virus care distruge naţiunile", a remarcat premierul ungar.

El a susţinut că "antidotul" împotriva politicilor progresiste se află în Ungaria, ţară pe care a definit-o drept un model al politicilor conservatoare prin respingerea migranţilor ilegali şi a politicilor de gen. Ungaria "a oprit migraţia ilegală la graniţă, a interzis propaganda de gen în şcoli şi insistă pentru pace (în Ucraina - n.red.) fără compromisuri", şi-a rezumat Orban politica ce l-a adus în conflict cu Bruxellesul şi cu administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden.

Premierul ungar, care a refuzat să trimită arme Kievului şi a menţinut legături apropiate cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, a apreciat de mai multe ori că numai revenirea lui Trump la Casa Albă poate aduce pacea în Ucraina. "Noi, în Ungaria, pariem pe revenirea preşedintelui Trump", a spus Orban luni la un forum economic. "Singura şansă a lumii pentru un acord de pace relativ rapid este schimbarea politică în SUA", a apreciat el.

Viktor Orban a fost singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câştigat în 2016, la fel şi patru ani mai târziu, când însă republicanul a pierdut scrutinul în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden. De când acesta din urmă a venit la Casa Albă, relaţiile dintre Budapesta şi Washington au intrat în declin, date fiind diferenţele ideologice între Orban şi Biden.