Sărbătorile zilei din 5 martie - Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 05-03-2024 06:51

Sărbătorile zilei din 5 martie - Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul

Ortodoxe

Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul

Greco-catolice

Sf. cuv. m. Conon

Romano-catolice

Ss. Luciu I, pp.; Teofil, ep; Adrian din Cezareea, m.

Sfântul Mucenic Conon din Isauria este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 5 martie.

Sfântul Conon a trăit în primul secol creştin, în timpul Sfinţilor Apostoli, în provincia Isauria din Asia Mică, unde Evanghelia a fost propovăduită de Sfântul Apostol Pavel.

"În vremea propovăduirii apostoleşti era un oarecare om, cu numele Nestor, care trăia într-un sat ce se chema Vidania, care era departe de cetatea Isauriei ca la optsprezece stadii. Acela avea o femeie ce se numea Nada, cu care au născut pe acesta, de care ne stă înainte povestirea, adică pe Sfântul Conon.

După ce a ajuns pruncul în vârstă desăvârşită, au voit părinţii lui să-l căsătorească şi l-au logodit cu o fecioară frumoasă, anume Ana. Însă, mai înainte de legătura nunţii, s-a arătat lui Conon Sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat prealuminos şi, învăţându-l sfânta credinţă, l-a pogorât la pârâu, l-a botezat întru numele Preasfintei Treimi şi, împărtăşindu-l cu dumnezeieştile Taine, l-a însemnat cu semnul Crucii şi s-a făcut nevăzut. Tânărul Conon s-a umplut de Duhul Sfânt şi Arhanghelul Mihail era împreună cu dânsul nevăzut". (Vieţile Sfinţilor)

Părinţii săi au voit ca el să se căsătorească şi i-au găsit o tânără frumoasă, Ana. După ce s-a făcut această însoţire, Sfântul Conon a hotărât, împreună cu soţia sa, să trăiască în curăţie, ca un frate cu soră.

Sfântul i-a convins şi pe părinţii săi să se boteze, tatăl său s-a învrednicit şi cununii muceniceşti, fiind ucis de închinătorii de idoli, cărora se împotrivea, mustrând rătăcirea lor.

După ceva vreme, Sfântul Conon a rămas singur, căci părinţii şi soţia sa au trecut la Domnul.

"Şi i-a îngropat Sfântul Conon într-un mormânt; iar el se îndeletnicea cu gândirea de Dumnezeu, cu postul, cu ostenelile şi cu rugăciunile cele de toată noaptea, omorându-şi trupul şi robindu-l duhului. Iar comoara cea dată lui, a darului Sfântului Duh, o tăinuia până la vremea arătării sale, care a sosit după mulţi ani, în zilele bătrâneţelor sale". (Vieţile Sfinţilor)

S-a făcut atunci cunoscut tuturor propovăduind prin semne şi minuni pe Hristos şi aducând mulţime de popor la credinţă. Pentru aceasta era respectat şi iubit de oameni, care găseau în Sfântul Conon sfătuitor şi tămăduitor pentru toate necazurile şi suferinţele.

În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domiţian (81-96), funcţionarul imperial Magnus, care a început persecuţiile împotriva creştinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populaţia s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, acesta a murit în casa sa.

* Sfântul Mucenic Conon Grădinarul a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) şi era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, şi aici şi-a făcut o grădină în care semăna verdeţuri, agonisindu-şi astfel hrana.

A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor şi L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătute în picioare piroane de fier şi a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi şi, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui şi-a dat duhul său. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")