Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor a fost respinsă de Camera Deputaților

Autor: Radu Pop
Publicat: 05-03-2024 12:09

Moțiunea simplă „Ministrul Boloș, inventatorul și păzitorul taxei pe boală trebuie să plece”, depusă de USR și Forța Dreptei, a fost respinsă, marți, de Camera Deputaților, cu 82 de voturi „pentru”, 172 „contra” și două abțineri.

Deputații USR și Forța Dreptei au depus săptămâna trecută o moțiune simplă împotriva ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.

Dezbaterea documentului a avut loc luni. „Taxa pe boală” nu există în Codul Fiscal, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în plenul Camerei Deputaților, în care se dezbate moțiunea simplă împotriva sa.

Taxare

„Ca ministru al Finanțelor, este important să subliniez angajamentul meu față de procesele democratice și respectul pentru opiniile și preocupările exprimate de toți membrii Parlamentului. Trist este însă când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situații de-a dreptul paradoxale. Da, se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o așa numită `taxă pe boală`, care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru și anume: Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate, sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toți asigurații din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate și mai mari față de cele care le avem în prezent”, spune Marcel Boloș la dezbaterea moțiunii simple depusă de USR împotriva sa.

El afirmă că, urmare a eliminării facilităților fiscale de la constructori, IT-iști, industria alimentară și agricultură, pentru a aduce mai mulți bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, încasările la bugetul de sănătate au crescut la aproximativ 5 mld. lei lunar, „însă tot insuficient față de nevoia de fonduri pentru sănătate pe care România o are”.

Concedii

Boloș arăta că un angajat încasa mai mulți bani dacă este în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă.

„Haideți să dăm un exemplu concret: ești în concediu medical și ai un salariu brut (bază de calcul pentru contribuțiile sociale) de 10.000 lei lunar, (...) atunci când stai în concediu medical primești în mână 6.750 lei, iar atunci când ești la serviciu primești 5.850 lei; adică un plus de 900 lei. Și asta pentru că te afli în concediu medical, iar pe perioada în care ești în concediu medical nu plătești CASS”, menționează Marcel Boloș.

Certificate mediicale

De asemenea, el afirmă că numai în anul 2023 din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate: 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate și doar 242.618 certificate medicale eliberate de către spitale.

„Și dacă aceste cifre fabuloase nu vă erau de ajuns haideți să vedeți ce tipuri de certificate medicale se eliberează - boală obișnuită: 1.905.100, urgență medico-chirurgicală: 695.106, boală infectocontagioasă: 57.735, boală cardiovasculară: 69.309 și altele. În timp ce numărul de certificate medicale, despre care dumneavoastră vorbiți în textul moțiunii simple, au următoarea structură: sarcină și lăuzie: 245.470, îngrijire copil bolnav: 130.855, neoplazii: 123.690”, precizează Boloș.