Lovitură de teatru! O comisie de anchetă îl indică pe Netanyahu ca fiind responsabil de tragedia soldată cu 45 de morți din 2021

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 07-03-2024 02:01

Comisia de anchetă israeliană care investighează condiţiile în care s-a produs o busculadă soldată cu moartea a 45 de persoane, în timpul unui pelerinaj evreiesc la Muntele Meron în aprilie 2021, a concluzionat că premierul Benjamin Netanyahu poartă o "responsabilitate personală" în acest incident, în raportul său publicat miercuri, relatează AFP.

"Am ajuns la concluzia că premierul Benjamin Netanyahu are o responsabilitate personală" în această tragedie, afirmă comisia.

Premierul "ştia sau ar fi trebuit să ştie că situl (...) a fost prost întreţinut ani de zile" şi ar putea reprezenta "un risc pentru numeroşii participanţi" la pelerinajul organizat în fiecare an pentru a marca sărbătoarea evreiască Lag BaOmer, a explicat comisia în raport.

Prin serviciile sale, Benjamin Netanyahu are responsabilitatea de a "identifica în mod proactiv" problemele care reprezintă "un risc pentru vieţile umane". El "nu a reuşit să acţioneze aşa cum se aşteaptă de la un premier pentru a corecta această stare de fapt", a mai spus comisia de anchetă.

Responsabil cu supravegherea funcţionării instituţiilor publice, biroul controlorului de stat a avertizat de două ori, în 2008 şi în 2011, în legătură cu deficienţele de la amplasamentul de la Muntele Meron.

Patruzeci şi cinci de persoane, inclusiv copii, au murit într-o busculadă pe 30 aprilie 2021 produsă în timpul unui pelerinaj religios anual care a reunit zeci de mii de evrei ortodocşi la Muntele Meron, în nordul ţării, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai.