Un echipaj a plecat de pe Staţia Spaţială Internaţională şi urmează să revină pe Terra

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 11-03-2024 20:26

Un echipaj format din patru astronauţi, printre care un rus, a părăsit luni Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a reveni în Statele Unite la finalul unei misiuni de circa şase luni pe avanpostul orbital, informează AFP, potrivit Agerpres.

Echipajul a ajuns pe ISS la finalul lui august la bordul unei capsule Dragon a SpaceX pentru a participa la o misiune de rutină a NASA denumită ''Crew-7''.

Misiunea, condusă de astronauta americană Jasmin Moghbeli, îi include pe danezul Andreas Mogensen, japonezul Satoshi Furukawa şi pe cosmonautul rus Konstantin Borissov.

Jasmin Moghbeli, care s-a aflat la prima sa misiune în spaţiu, a salutat duminică, în discursul prilejuit de plecare, cooperarea internaţională care a permis, după încheierea Războiului Rece în anii 1990, instalarea ISS. ''Este dovada a ceea ce putem realiza când lucrăm împreună'', a spus ea.

În ciuda tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Moscova de la începerea războiului în Ucraina, colaborarea între agenţiile spaţiale americană şi rusă continuă pe ISS - unul din puţinele domenii de cooperare care s-a menţinut între cele două state.

Cei patru astronauţi sunt aşteptaţi să amerizeze în apropiere de coastele Floridei marţi dimineaţă, începând cu ora 09:35 GMT. Pe parcursul celor şase luni petrecute în spaţiu, echipajul a desfăşurat experimente ştiinţifice, studiind spre exemplu modul în care microgravitaţia, care accelerează procesul de îmbătrânire, afectează regenerarea ficatului.

''Crew-7'' a fost cea de-a şaptea misiune de rotaţie a echipajului ISS desfăşurată de SpaceX, compania deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru NASA. ''Crew-8'', care a preluat ştafeta, a sosit pe 5 martie pe ISS.

NASA plăteşte SpaceX pentru acest serviciu, care i-a permis să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia şi să trimită echipaje către Staţia Spaţială Internaţională după sistarea programului navetei americane spaţiale în 2011