Scandal monstru la nivel de UE! Comisia Europeană dă în judecată Grecia

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 13-03-2024 21:38

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va chema Grecia în fața instanței supreme a UE. Grecia este acuzată că nu și-a revizuit planurile de gestionare a riscului de inundații. Acesta este un instrument cheie pentru țările UE în vederea pregătirilor împotriva inundațiilor.

Scandalul e cauzat de ploile violente care au lovit țara

Anunțul vine la cinci luni după ce cele mai grave ploi din Grecia au inundat zona fertilă a Tesaliei, devastând recoltele și ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea țării de a face față unei clime din ce în ce mai imprevizibile.

Conform regulilor UE, țările trebuie să își actualizeze o dată la șase ani planurile de gestionare a inundațiilor, un set de măsuri menite să le ajute să atenueze riscurile inundațiilor asupra vieților umane, mediului și activităților economice.

Grecia a fost notificată oficial de către Comisie anul trecut că ar trebui să-și finalizeze planurile de management, dar până acum țara nu a reușit să-și revizuiască, să adopte sau să raporteze planurile de management al riscului de inundații, a transmis Comisia într-un comunicat.

„Comisia consideră că eforturile autorităților elene au fost, până în prezent, insuficiente și, prin urmare, trimite Grecia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, scrie în document, potrivit Reuters.

Luna trecută, Comisia a dat în judecată Bulgaria, Cipru, Spania, Irlanda, Malta, Portugalia și Slovacia pentru nerespectarea obligațiilor lor de raportare.