Europarlamentarii români fac front comun - Proiect de rezoluție pentru returnarea tezaurului românesc din Rusia

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 14-03-2024 07:39
Actualizat: 14-03-2024 10:42

Printr-o rezoluție istorică, Parlamentul European ar putea cere Federației Ruse să restituie tezaurul național al României, care a fost însușit ilegal în timpul Primului Război Mondial. Acest tezaur, care include 91,5 tone de aur fin din Banca Națională a României, colecții regale, bijuterii, monede rare și o gamă largă de bunuri culturale, religioase și arhivistice, reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului național și a stabilității economice a României.

Propunerea de rezoluție, susținută de un front unitar al diferitelor grupuri politice din cadrul Parlamentului, subliniază problema nerezolvată a tezaurului, care a rămas în Rusia în ciuda numeroaselor încercări diplomatice de restituire a acestuia. Tezaurul a fost trimis inițial în Rusia pentru a fi păstrat în siguranță în timpul perioadei tumultoase a Primului Război Mondial, în cadrul unor acorduri oficiale care garantau returnarea sa integrală.

Rezoluția Parlamentului European critică faptul că Rusia nu a respectat aceste acorduri și normele internaționale care impun returnarea unor astfel de bunuri. Rezoluția marchează însușirea ilicită a tezaurului românesc ca fiind un caz unic de încălcare a dreptului internațional, în care rezervele de aur și patrimoniul național ale unui stat au fost încredințate unui alt stat în baza unor acorduri legale care au fost ulterior ignorate.

Rezoluția solicită un răspuns european adaptat pentru a facilita returnarea tezaurului național românesc, subliniind importanța protecției patrimoniului cultural în temeiul tratatelor UE și necesitatea unor eforturi diplomatice atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale. Rezoluția recunoaște restituirea parțială a unor bunuri culturale, religioase și arhivistice în 1935 și 1956, dar subliniază că rezervele substanțiale de aur nu au fost încă returnate.

Parlamentul European ar urma să îndeamne Federația Rusă să își îndeplinească obligațiile prin returnarea restului tezaurului național al României. De asemenea, Parlamentul European ar solicita Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă această chestiune pe agenda diplomatică UE-Rusia și să exploreze toate mijloacele diplomatice pentru a asigura returnarea tezaurului, potrivit propunerii de rezoluție.